Saudade betekent vrij vertaald: ‘terugverlangen naar iets wat je nooit hebt gekend’. Dit project gaat met name over het aanwakkeren van de verbeelding bij kersverse bewoners van een Vinex-wijk. In het onaffe landschap van een groot bouwterrein zoals dat van Houten-Zuid, kun je van alles zien. Je eigen huis kun je je levendig voorstellen zodra de fundamenten er liggen, maar ook in bijvoorbeeld de hopen zand en puin in de verte valt iets te ontdekken wanneer ze bekeken worden met een avontuurlijke geest; door je oogharen lijken ze een bergachtige horizon te vormen. Straatlantaarns die in eerste instantie kapot lijken te zijn en ogenschijnlijk op de verkeerde plek staan, blijken van de dagelijkse wandeling een soort straattheater te maken doordat ze pas aangaan als je er voorbij loopt. De stilgevallen bouw van een Turks badhuis biedt bij nader inzien uitstekende mogelijkheden voor een markt of zelfs een openluchtbioscoop. Een bouwbord wordt een gevel, hopen bouwzand worden duinen, snelwegmasten verlichten uitgesleten paadjes en op het eerste gezicht willekeurig gestort asfalt verandert geleidelijk in rotsen. Een verdwaalde bouwspot erachter zorgt permanent voor dageraad.

Dit kunstproject in Houten-Zuid bestaat uit vijf kunstwerken in de wijk en een marketingcampagne. Het is tot stand gekomen i.s.m. Sjaak Langenberg en Krijn Christiaansen, in opdracht van gemeente Houten. Tot op heden zijn vier van de vijf werken opgeleverd. De Hamam, de Houtense duinen, Tijdelijk licht en Afslag Saudade zijn afgerond en functioneren goed in de wijk, aangezien het merendeel van de werken een aantal onverwachte gebruiksfuncties in zich heeft. De uitvoering van het werk Morgenstimmung (Eeuwig ochtendgloren) ligt nog in het verschiet. In oktober 2007 kwam het boek ‘Saudade, de geboorte van een wijk’ uit. Het boek is een belangrijk onderdeel van de campagne die het bureau Artmiks voor Saudade bedacht. De kunstwerken in Houten zijn onder andere gebaseerd op de foto’s die nieuwe bewoners maken van hun huis in aanbouw. In de campagne werden mensen uitgenodigd via flyers, posters en radioreclames om op de website www.saudade.nu hun foto’s van de wijk in aanbouw in te zenden om er een geboorteboek van de wijk mee samen te stellen. Het doel was daarnaast om de makers van deze foto’s als het ware door de ogen van de kunstenaars naar de wijk te laten kijken. Foto’s van hagelnieuwe huiseigenaren met hun kaplaarzen in de modder op een verlaten bouwvlakte, werden op slag kiekjes van een middag wadlopen. In gevlochten ijzerwerk dat klaarstond om in een fundament te worden gegoten werd een hamsterkooi gezien en een laaghangende zon in combinatie met een braakliggend terrein en mist, bleken de ideale ingrediënten voor een tijdelijk, betoverend uitzicht.
Foto-columnist Hans Aarsman schreef over het geboorteboek: ‘Ik heb dit jaar geen bijzonderder fotoboek gezien.’

Om het boek te bestellen kunt u hier een e-mail verzenden naar Artmiks. ‘Saudade, de geboorte van een wijk’ is uitgegeven in een oplage van 750 stuks en kost € 15,- exclusief verzendkosten.

fotografie: Sjaak Langenberg